Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Tips για καθαρό νεροχύτη!

Ο νεροχύτης είναι σημείο αναφοράς για την κουζίνα. Από εκεί περνούν όλες οι εργασίες πριν καταλήξει το παραμικρό στο πιάτο μας. Οφείλει να είναι καθαρός. Το νερό που αφήνει άλατα και τα λίπη είναι οι βασικοί “εχθροί” του νεροχύτη σου και μπορείς να τους πας “κόντρα” με ελάχιστο κόπο!
Tips για λάμψη και καθαριότητα!
1. Απομάκρυνε τα λίπη από το πλύσιμο των πιάτων με ένα σφουγγάρι και σαπουνάδα. Βεβαιώσου ότι αντικαθιστάς τακτικά το σφουγγαράκι του νεροχύτη για να μην επιτρέψεις τη συγκέντρωση επιβλαβών βακτηρίων σε αυτό.
2. Στέγνωσε το νεροχύτη και την πιατοθήκη και πέρνα τα με ένα κρεμώδες καθαριστικό και πανί ή σφουγγαράκι που δεν θα γρατζουνίσει την επιφάνεια του νεροχύτη. Τα κρεμώδη καθαριστικά είναι καλύτερα καθώς είναι πιο πυκνά και απομακρύνουν αποτελεσματικότερα τη λίπη και τη βρωμιά.
3. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα της μπαταρίας, του μείκτη ή των χερουλιών καθώς και στο τελείωμα και τη βάση της βρύσης όπου συνήθως παρατηρείται συγκέντρωση αλάτων.
4.Ξέπλυνε το νεροχύτη για να απομακρύνεις τις σαπουνάδες. Σκούπισε με χαρτί κουζίνας τη βρύση για να μη μείνει νερό και κάνει λεκέδες από άλατα.
5.Καθάριζε το νεροχύτη σου καθημερινά για να αποφύγεις τη δημιουργία επίμονων λεκέδων. Χρησιμοποίησε το απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό. Ξέπλυνε καλά και στέγνωνε το νεροχύτη από τα υπολείμματα νερού ώστε να είναι πάντα γυαλιστερός χωρίς άλατα.

Πορσελάνινος και κεραμικός νεροχύτης
Οι επιφάνειες ενός κεραμικού ή πορσελάνινου νεροχύτη είναι υπέροχες όμως χρειάζονται προσοχή για να μην τις χαράξεις αλλά και για να παραμείνουν γυαλιστερές, χωρίς λεκέδες. Πώς;
Προστάτεψε το νεροχύτη σου από τα οξέα και τα διαβρωτικά υλικά πλένοντάς τον με κρύο ή ζεστό σαπουνόνερο.
Για πιο επίμονους λεκέδες δοκίμασε χλιαρό νερό και ξύδι που απομακρύνει και τις οσμές.

Ανοξείδωτος νεροχύτης
Οι ανοξείδωτοι νεροχύτες έχουν αντοχή ενάντια στους λεκέδες αλλά με τον καιρό θαμπώνουν. Τι πρέπει να κάνεις;
-Ανάμειξε ένα μέρος κρεμόριο με λίγο χυμό από λεμόνι και τρίψτο πάνω σε λεκέδες από σκουριά. Άφησέ το να δράσει λίγο και καθάρισέ το.
-Για να γυαλίζει ο ανοξείδωτος νεροχύτης πέρασέ τον όταν τελειώσεις τη δουλειά σου με λίγη μαγειρική σόδα πάνω σε ένα πανί.
-Μην αφήνεις υπολείμματα νερού πάνω σε ανοξείδωτο νεροχύτη γιατί αφήνει λεκέδες.
-Ποτέ μη χρησιμοποιείς σκληρά σφουγγαράκια ή σύρμα για να τρίψεις έναν ανοξείδωτο νεροχύτη εάν δεν θέλεις να τον γρατζουνίσεις.

Σπιτικά μυστικά!
Πολέμησε τα άλατα με λευκό ξίδι! Πέρασε το νεροχύτη σου με λευκό ξίδι και μετά στέγνωσέ τον με ένα μαλακό πανί. Για επίμονα άλατα ανάμειξε δύο κουταλιές λευκό ξίδι με μία κουταλιά αλάτι και τρίψε με αυτό το νεροχύτη. Ξέπλυνε καλά και τα άλατα όπως και κάθε δυσάρεστη οσμή θα είναι παρελθόν!

Πηγή: www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου