Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αλάτι προσθέτει μία διαφορετική πινελιά νοστιμιάς στη γεύση του φαγητού μας. Γι’ αυτό άλλωστε, αλάτι και μαγειρική είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Το αλάτι όμως μπορεί να έχει κι άλλες χρήσεις και μάλιστα σε τομείς της καθημερινής μας ζωής που δεν φανταζόμαστε. Από το να καθαρίσει τα υφάσματα από λεκέδες και ν’ αντιμετωπίσει τη σκουριά έως το να βοηθήσει την αυλή μας να ξεπαγώσει από το χιόνι ή να ξεβουλώσει το νεροχύτη.
Συγκεντρώσαμε λοιπόν 10 από αυτές τις ασυνήθιστες αλλά πολύ χρήσιμες λειτουργίες του:
1. Ξεπαγώνει τους δρόμους.
Όλοι έχουμε ακούσει ότι τα συνεργεία εκχιονισμού ρίχνουν μεγάλες ποσότητες αλάτι για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε, σε μικρότερη φυσικά κλίμακα, και στο σπίτι μας – στο μπαλκόνι, την αυλή ή το πεζοδρόμιό μας.
2. Ξεβουλώνει το νεροχύτη.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλάτι και μαγειρική σόδα για να ξεβουλώσουμε το νεροχύτη μας – η διαδικασία:
i. Αφαιρούμε την τάπα του νεροχύτη και ρίχνουμε με τη σειρά, μισό φλυτζάνι αλάτι και στην συνέχεια ένα φλυτζάνι σόδα.
ii. Κλείνουμε την τάπα κι αφήνουμε τα 2 υλικά να »δράσουν» για ένα μισάωρο.
iii. Τέλος, αφού ανοίξουμε και πάλι την τάπα, ρίχνουμε με προσοχή βραστό νερό.
3. Απομακρύνει τα μυρμήγκια.
Τα μυρμήγκια απεχθάνονται να περπατούν πάνω στο αλάτι. Ρίχνουμε λοιπόν λίγο αλάτι γύρω από τις πόρτες, στο πρεβάζι του παραθύρου και σε άλλα σημεία που ενοχοποιούνται ως «περάσματα» για τα μυρμήγκια και τα κρατάμε έτσι μακριά από το χώρο μας.
4. Καθαρίζει τα μπρούτζινα αντικείμενα.
Αναμειγνύουμε ίσα μέρη από αλάτι, αλεύρι και ξύδι για να κάνουμε μια πάστα με την οποία και τρίβουμε το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει να καθαρίσουμε. Την αφήνουμε πάνω του για περίπου μία ώρα και καθαρίζουμε κατόπιν μ’ ένα στεγνό – καθαρό πανάκι.
5. Καθαρίζει τη σκουριά.
Αναμειγνύουμε αλάτι, λεμόνι και λίγο νερό κι ετοιμάζουμε μία πάστα με την οποία τρίβουμε τη σκουριά. Αφήνουμε να στεγνώσει και καθαρίζουμε μ΄ ένα στεγνό πανί.
6. Καθαρίζει τους λεκέδες από κρασί.
Εάν πέσει λίγο κρασί στο τραπεζομάντηλο, το στεγνώνουμε άμεσα κι απλώνουμε αμέσως μετά, πάνω στο λεκέ αλάτι. Κατόπιν, βάζουμε το τραπεζομάντηλο σε κρύο νερό για ένα μισάωρο περίπου και στη συνέχεια το πλένουμε. Η ίδια διαδικασία συστήνεται και για τους λεκέδες κρασιού στα ρούχα.
7. Βοηθάει στη στοματική υγιεινή.
Όταν δεν έχουμε οδοντόκρεμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περιστασιακά μία πάστα που θα ετοιμάσουμε από αλάτι και μαγειρική σόδα. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, οι γαργάρες με αλατόνερο ανακουφίζουν από τους ερεθισμούς του λαιμού και διατηρούν τη φρεσκάδα του στόματος.
8. «Φρεσκάρει» τα σφουγγάρια.
Ως γνωστόν τα σφουγγάρια φθείρονται γρήγορα από τη συχνή χρήση. Μία λύση λοιπόν για να τα φρεσκάρουμε είναι, στο τέλος της ημέρας, να τα βάλουμε μέσα σε αλατόνερο και να τ’ αφήσουμε εκεί για όλη τη νύχτα. Το πρωί τα στίβουμε και θα δούμε ότι μυρίζουν κι είναι αισθητά πιο δροσερά και φρέσκα.
9. Διατηρεί τα χρώματα ζωντανά.
Εάν έχουμε αγοράσει καινούρια σεντόνια, μαξιλαροθήκες, πετσέτες κλ.π. ρίχνουμε 1/4 της κούπας αλάτι στις δύο πρώτες πλύσεις που θα τους κάνουμε. Η προσθήκη αυτή θα βοηθήσει σημαντικά στο να διατηρηθούν τα χρώματα «ζωντανά» για αρκετό καιρό και παρά τις πλύσεις που θ’ ακολουθήσουν.
10. Βοηθάει τη σκούπα μας να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Πως; Μόλις αγοράσουμε τη νέα σκούπα τη βάζουμε για ένα μισάωρο περίπου σ’ ένα κουβά με ζεστό αλατόνερο. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τις τρίχες της βάσης της να διατηρηθούν ακμαίες για περισσότερο καιρό και συνεπώς τη σκούπα να καθαρίζει αποτελεσματικά για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.
Πηγή: www.praktikesidees.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου