Οι τοίχοι του σπιτιού μπορεί να μη θέλουν τακτικό καθάρισμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι λερώνονται εύκολα. Κάποιος θα ακουμπήσει με βρώμικα χέρια, το παιδί θα ζωγραφίσει κάτι στο υπνοδωμάτιό του, ο σκύλος θα αφήσει μια πατημασιά.
Εάν θέλουμε απλά να φρεσκάρουμε τους τοίχους του σπιτιού, ακολουθούμε τα παρακάτω 5 βήματα. Αν από την άλλη υπάρχουν συγκεκριμένοι λεκέδες, τους αντιμετωπίζουμε πρώτα τοπικά και στη συνέχεια σαπουνίζουμε τον υπόλοιπο τοίχο για να μη μείνουν στάμπες.
1. Απομακρύνουμε έπιπλα και πίνακες
Αφαιρούμε διακοσμητικά, πίνακες, ρολόγια κι απομακρύνουμε έπιπλα που ακουμπάνε πάνω στους τοίχους που θέλουμε να καθαρίσουμε. Τώρα το πεδίο είναι ελεύθερο, για να δουλέψουμε άνετα και γρήγορα.
2. Προστατεύουμε το πάτωμα
Στρώνουμε εφημερίδες ή κάποιο παλιό σεντόνι στο πάτωμα, γιατί δεν θέλουμε να λερώσουμε κι άλλες επιφάνειες. Όσο κι αν προσέξουμε όλο και κάτι θα πέσει κάτω.
3. Ξεσκονίζουμε τους τοίχους
Εφαρμόζουμε ένα καθαρό, μαλακό πανάκι πάνω στο κοντάρι της σκούπας και σκουπίζουμε πολύ καλά κάθε τοίχο. Ξαραχνιάζουμε επίσης γύρω από τα γύψινα και στις γωνίες. Αυτό είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα πριν περάσουμε στο σαπούνισμα.
4. Πλένουμε τους τοίχους με σαπουνάδα
Σε μια λεκανίτσα με χλιαρό νερό ρίχνουμε υγρό πιάτων και ανακατεύουμε για να φτιάξουμε πλούσια σαπουνάδα. Με ένα σφουγγαράκι σαπουνίζουμε όλες τις επιφάνειες από κάτω προς τα πάνω. Ο λόγος που σαπουνίζουμε από κάτω προς τα πάνω είναι για να μην στάξουν σταγόνες που θα αφήσουν σημάδια.
Φροντίζουμε το σφουγγάρι να είναι καλά βρεγμένο και καθαρό, ώστε να μην δημιουργηθούν γρατζουνιές. Δουλεύουμε επίσης με απαλές κινήσεις, για να μην προκαλέσουμε φθορά στον τοίχο ή αλλοιώσεις στο χρώμα. Αλλάζουμε το νερό στη λεκάνη σε κάθε δωμάτιο ή όποτε το βλέπουμε πολύ βρώμικο.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ
Πριν εφαρμόσουμε οποιαδήποτε μέθοδο αφαίρεσης λεκέδων, δοκιμάζουμε σε μια κρυφή περιοχή του τοίχου, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν προκαλείται βλάβη στην επιφάνειά του.
4α. Πως αφαιρούμε λεκέ από μελάνι ή μαρκαδόρο στον τοίχο
Πολλά παιδιά επεκτείνουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και πέρα από το χαρτί. Λεκέδες από μελάνι ή μαρκαδόρους στον τοίχο θα τους αντιμετωπίσουμε πρώτα τοπικά. Καλύπτουμε τα σημάδια με οδοντόκρεμα (όχι οδοντόκρεμα τύπου τζελ), τρίβουμε και αφήνουμε ένα δυο λεπτά. Κατόπιν σκουπίζουμε με ένα μωρομάντηλο.
Εάν η ζωγραφιά έγινε με μολύβι ή ξυλομπογιά δοκιμάζουμε να τη σβήσουμε πρώτα με μια λευκή γόμα.
4β. Πως αφαιρούμε λάδια κουζίνας
Το λάδι είναι ένας δύσκολος λεκές σε οποιαδήποτε επιφάνεια και καλό είναι να τον αντιμετωπίζουμε άμεσα, πριν ξεραθεί. Για να καθαρίσουμε το λάδι από τους τοίχους μας χρησιμοποιούμε ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε μη αραιωμένο λευκό ξύδι. Αν ο λεκές επιμένει, φτιάχνουμε μια πάστα με λίγο ζεστό νερό και σόδα μαγειρικής. Με ένα καθαρό πανάκι περνάμε το μείγμα στον τοίχο και τρίβουμε μέχρι να φύγει.
4γ. Πως αφαιρούμε τη μούχλα από τους τοίχους
Αν υπάρχουν σημεία του τοίχου που έχουν πιάσει μούχλα, το πρώτο μας μέλημα είναι να εντοπίσουμε την πηγή του κακού. Και φυσικά να την εξαλείψουμε γιατί το πρόβλημα θα επιμένει.
Για λόγους υγείας αλλά και αισθητικούς λόγους απομακρύνουμε πρόσκαιρα τη μούχλα με χλωρίνη. Φοράμε πλαστικά γάντια και ιατρική μάσκα γιατί δεν πρέπει να έρθουμε σε άμεση επαφή με τη μούχλα. Ανοίγουμε επίσης τα παράθυρα. Η ατμόσφαιρα θα γίνει αποπνικτική. Γεμίζουμε νερό και χλωρίνη (αναλογία 1 προς 8) ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα και ψεκάζουμε στα σημεία όπου εμφανίστηκε το πρόβλημα. Η χλωρίνη είναι ένα δραστικό λευκαντικό και θα εξαφανίσει τα ίχνη μούχλας. Αφήνουμε στη συνέχεια να στεγνώσει η επιφάνεια, χωρίς να τρίψουμε καθόλου.
Με την πρώτη ευκαιρία ασταρώνουμε την προβληματική επιφάνεια και περνάμε δύο χέρια με μυκητοκτόνο πλαστικό χρώμα.
5. Ανοίγουμε τα παράθυρα για να στεγνώσουν οι τοίχοι
Μετά το πλύσιμο, αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα για να στεγνώσουν οι τοίχοι. Δεν θέλουμε να μείνει καθόλου υγρασία. Επιστρέφουμε τα αντικείμενα και έπιπλα στη θέση τους και τελειώσαμε!
Πηγή: www.makelife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου