Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Βάψιμο σπιτιού: Πόση ώρα κάνει ένα χέρι βαφής να στεγνώσει;

Ο καιρός έφτιαξε, η θερμοκρασία ανέβηκε και είναι η ιδανική περίοδος αν θέλεις να βάψεις κάτι ώστε να στεγνώσει στην ώρα του. Εμείς θα σε βοηθήσουμε με τον προγραμματισμό των εργασιών!








Θέλεις να φρεσκάρεις λίγο το σπίτι σου με ένα βάψιμο; Μετά απο πόση ώρα μπορείς να περάσεις το δεύτερο χέρι, ώστε να πετύχεις ομοιόμορφο και επαγγελματικό αποτέλεσμα στο βάψιμο σπιτιού;
Αν βλέπεις πολλά και διαφορετικά άρθρα γύρω από το πόσο πρέπει να περιμένεις μέχρι να περάσεις το δεύτερο χέρι χρώματος, τότε αυτό το άρθρο γράφτηκε ιδανικά για σένα. Η σωστή χρονικά αναμονή ώστε το πρώτο χέρι να στεγνώσει καλά, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την ανόμοια υφή ακόμα και την ανόμοια απόχρωση, χρησιμοποιώντας την ιδανική ποσότητα χρώματος. Σκέψου ότι κάθε χέρι κάνει μια απόχρωση πιο έντονη, οπότε αν θες να αποφύγεις κάτι, αυτό είναι τα μπαλώματα.

Πλαστικά χρώματα τοίχου (latex)


Συνολικά, ο απαραίτητος χρόνος που απαιτεί μια βαφή για να στεγνώσει εξαρτάται πρωτίστως από το είδος της μπογιάς και έπειτα την επιφάνεια. Οι latex βαφές (κοινώς το πλαστικό χρώμα τοίχου) έχουν την τάση να στεγνώνουν γρηγορότερα από τα υπόλοιπα είδη, με μια μόνο απαιτούμενη ώρα ώστε να μπορείς να ακουμπήσεις τον τοίχο και τέσσερις ώρες, ώστε να μπορέσεις να περάσεις ένα δεύτερο χέρι.

Χρώματα τοίχου με βάση το λάδι – Λαδομπογιές


Οι βαφές με βάση το λάδι αντίθετα, απαιτούν 6 με 8 ώρες μέχρι να μπορείς να αγγίξεις το βαμμένο σημείο και 24 ώρες μέχρι την στιγμή που θα μπορείς να περάσεις δεύτερο χέρι λαδομπογιάς. Αν βιάζεσαι καλό είναι να σημειώνεις τους χρόνους που έβαψες το κάθε τι, ώστε να γνωρίζεις πότε μπορείς να συνεχίσεις.

Το υγρασιόμετρο


Η υψηλή υγρασία σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος μέχρι να στεγνώσει η βαφή. Αυτό προκύπτει καθώς τα υγρά συστατικά της μπογιάς διατηρούνται καλύτερα με την υψηλότερη υγρασία, χωρίς να εξατμίζονται στους κανονικούς χρόνους. Μην ξεκινήσεις να βάφεις σε δωμάτιο με περισσότερο από 50% υγρασίας γιατί θα ταλαιπωρηθείς.

Το θερμόμετρο


Σαφέστατα η θερμοκρασία επηρεάζει τα project βαψίματος τοίχων. Συγκεκριμένα 3 θερμοκρασίες:
  • Η πρώτη είναι η θερμοκρασία αποθήκευσης της βαφής που δεν πρέπει να υπερβαίνει (συνήθως) τους 30 βαθμούς Κελσίου.
  • Η δεύτερη είναι η ιδανική θερμοκρασία για latex πλαστικό χρώμα τοίχου που είναι από 10° μέχρι 30°.
  • Η τρίτη είναι η ιδανική θερμοκρασία για χρώματα με βάση το λάδι – λαδομπογιές, όπου είναι στους 4° με 32°.
Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο είναι ελεγχόμενο αν έχεις κλιματισμό, όμως είναι πρόβλημα αν έχεις μόλις μετακομίσει (και δεν έχεις ρεύμα) ή δεν έχεις κλιματισμό. Αν βάφεις σε εξωτερικό χώρο απέφυγε τις πολύ ζεστές ή κρύες μέρες.

Εξαερισμός χώρου


Το μεγαλύτερο πρόβλημα ίσως. Αν μένεις στο σπίτι, οφείλεις να διατηρήσεις ανοιχτά τα παράθυρα, είτε για να στεγνώσει, είτε για να ξεμυρίσει. Αν όχι, οφείλεις να ασφαλίσεις πολύ καλά τις μπαλκονόπορτες και τις εσωτερικές πόρτες για να μην χτυπάνε. Αν δεν είναι καλός ο εξαερισμός αργεί να στεγνώσει το χρώμα. Αντίθετα, ο φρέσκος αέρας ωθεί τα μόρια του νερού να εξατμιστούν και την βαφεί να «πιάσει» καλά.

Το βάψιμο σπιτιού δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!


  • Αν θέλεις να στεγνώσει γρήγορα ένας φρεσκοβαμμένος τοίχος, χρησιμοποίησε ρολό για να τον βάψεις και εφάρμοσε σταθερή πίεση.
  • Αντίθετα αν πιέσεις δυσανάλογα, μπορεί να στάξουν σταγόνες χρώματος ή να βάψεις σε διαφορετική απόχρωση.Αν βάλεις πολύ μπογιά, οι άκρες του ρολού θα μεταφέρουν πολύ χρώμα και πάλι θα βαφτεί δυσανάλογα. Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις πινέλο, τότε ξοδεύεις περισσότερη βαφή, κάνεις περισσότερο χρόνο και αργεί περισσότερη ώρα να στεγνώσει.

Άκου τον κατασκευαστή


Συνήθως οι οδηγίες του κατασκευαστή είναι ακριβείς. Καμιά φορά όμως πρέπει να περιμένεις λίγη ώρα παραπάνω, καθώς οι χρόνοι που δίνει ο κατασκευαστής για το βάψιμο σπιτιού είναι για χρήση από επαγγελματία σε ιδανικές συνθήκες.
Αν δουλεύεις σε συνθήκες χειρότερες από αυτές που αναφέραμε πάνω, δώσε λίγο επιπλέον χρόνο στην μπογιά να στεγνώσει πριν περάσεις δεύτερο χέρι και κράτα τις οδηγίες του κατασκευαστή ως ενδεικτικές τιμές βάσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου