Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Μύθοι & Αλήθειες για την Οικονομική Θέρμανση

Όσο προχωράει ο χειμώνας τόσο και εντείνεται η διαφημιστική προβολή διαφόρων επιλογών «οικονομικής θέρμανσης''. Έτσι, όλα τα προιόντα που φιλοδοξούν να προσφέρουν στην Ελληνική οικογένεια ζεστασιά με χαμηλό κόστος διαγωνίζονται στο να κερδίσουν την προσοχή μας. Και εμείς ζαλισμένοι από πρότασεις «καινοτόμας τεχνολογίας», «special» προσφορές και άλλα παρόμοια αναζητάμε τη βέλτιστη επιλογή για το χώρο μας που να συνδυάζει το περίφημο value for money…  


Προσπαθώντας λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά και να διακρίνουμε το Μύθο από την Αλήθεια όσον αφορά την πραγματικά φθηνή θέρμανση, συγκεντρώσαμε 8 βασικά θέματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια σήμερα, προσπαθώντας να δώσουμε όσο το δυνατόν πιο διαφωτιστικές απαντήσεις:
1.  Το πετρέλαιο είναι ακριβό.
Αλήθεια  –  όντως το πετρέλαιο είναι αρκετά ακριβότερο από παλιότερα. Από την άλλη ωστόσο θα πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και το τι ποιότητας θέρμανση προσφέρει. Και η αλήθεια είναι τοπετρέλαιο προσφέρει υψηλής ποιότητας θέρμανση – και κυρίως θέρμανση που διαρκεί για ώρα και μετά το κλείσιμο των σωμάτων.

2.  Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα.
Μύθος.  Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ καταναλώνουν αρκετό ρεύμα και είναι σαφώς ακριβότερα στον «τελικό λογαριασμό» από το πετρέλαιο. Από την άλλη όμως, έχουν το πλεονέκτημα ότι μεταφέρονται εύκολα κι έτσι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά όταν θέλουμε να ζεστάνουμε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο χωρίς να χρειαστεί να «κάψουμε» πετρέλαιο για όλο το σπίτι.
3. Οι αντλίες θερμότητας είναι οικονομικές.
Αλήθεια.  Οι αντλίες θερμότητας είναι πραγματικά, εξαιρετικά οικονομικός τρόπος θέρμανσης. Το μόνο αρνητικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι έχουν υψηλό κόστος αγοράς το οποίο ο χρήστης θ' αποσβέσει σε βάθος χρόνου.

4. Το τζάκι είναι ένας οικονομικός τρόπος θέρμανσης.
Μύθος.  Κι αυτό γιατί το κλασικό – «παραδοσιακό» τζάκι έχει περιορισμένη ακτίνα δράσης – μπορεί να ζεστάνει κυρίως το χώρο πέριξ του. Σαφώς καλύτερη απόδοση έχει το ενεργειακό τζάκι – ιδιαίτερα όταν ο χώρος είναι ενιαίος.

5. Τα aircondition τύπου Inverter είναι οικονομικά.
Αλήθεια.  Τα aircondition τύπου inverter έχουν σαφώς χαμηλή κατανάλωση. Από την άλλη όμως, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το κόστος απόκτησης ενός καλού μηχανήματος δεν είναι καθόλου αμελητέο ενώ και η ζέστη που παράγει «εξανεμίζεται» γρήγορα όταν αυτό κλείσει.
6. Τώρα που τα ξύλα για το τζάκι πωλούνται με το κυβικό δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε μικρότερη ποσότητα από αυτή που πληρώσαμε
Μύθος.  Τα πάντα εξαρτώνται, εν πολλοίς, από το πόσο ευσυνείδητος επαγγελματίας είναι o έμπορος. Κι αυτό γιατί όντως γλιτώνουμε από το γνωστό κίνδυνο των «βρεγμένων» ξύλων που ζυγίζουν περισσότερο αλλά τώρα τα πάντα εξαρτώνται από τον τρόπο που ο έμπορος έχει στοιβάξει τα ξύλαΑπλή και σχετικά ασφαλής μέθοδος για να προστατευθούμε: Ελέγχουμε τα ξύλα όσον αφορά τον τρόπο που έχουν τοποθετηθεί στην παλέτα  και προσέχουμε να μην έχουμε κενά μεταξύ τους.

7. Το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο.
Αλήθεια  –  σε απόλυτες τιμές. Σε σχέση όμως με τη χρήση του φυσικού αερίου ελοχεύει ο εξής κίνδυνος: επειδή η ροή είναι συνεχής και δε χρειάζεται να γεμίζουμε τον καυστήρα μία ή δύο φορές το χρόνο, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε χρησιμοποιώντας το πολύ περισσότερο απ' ότι πραγματικά το χρειαζόμαστε. Το εάν θα δούμε δηλαδή πραγματική οικονομία στην τσέπη μας με τη χρήση του φυσικού αερίου είναι, κυρίως, θέμα της δικής μας διαχείρισης.
8. Η επιλογή του κατάλληλου θερμαντικού μέσου λύνει το πρόβλημα της θέρμανσης και μάλιστα οικονομικά.
Μύθος.  Δεν φθάνει το κατάλληλο θερμαντικό μέσο για να ζεσταθούμε σωστά και οικονομικά. Υπάρχουν και μία σειρά από άλλους παράγοντες που διαδραματίζουν καίριο ρόλο όπως, η μόνωση που έχει το σπίτι, το τι είδους κουφώματα διαθέτει, το εάν είναι στρωμένο με χαλιά ώστε να απομονώνεται το κρύο που έρχεται από το πάτωμα και αρκετοί ακόμη.

Ένα απλό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό: Ένα σπίτι που έχει παλαιού τύπου κουφώματα τα οποία επιτρέπουν στο κρύο να εισέρχεται και να εξέρχεται στο χώρο …ανενόχλητο, θα χρειαστείγια να ζεσταθεί ικανοποιητικά να είναι τα θερμαντικά σώματα αναμμένα πολλαπλάσιο χρόνο απ' ότι σ' ένα σπίτι που διαθέτει κουφώματα νέας τεχνολογίας. Παράλληλα, μόλις αυτά κλείσουν, η ζέστη θα εξανεμιστεί άμεσα. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή, η όλη κουβέντα για οικονομία είναι ουσιαστικά άνευ αντικειμένου. 
Πηγή: www.praktikesidees.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου