Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Προς μια plastic free εποχή: Από την πλαστική στην επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα

Οι «πράσινες» δράσεις για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας μέχρι την κατάργησή της


Αν και έχει καταγραφεί, ήδη, μείωση της τάξης του 76% στην κατανάλωση της πλαστικής σακούλας στα σουπερμάρκετ, τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) καταδεικνύουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες σε ένταση και συντονισμό προσπάθειες για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων γύρω από τον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
«Η εφαρμογή του μέτρου έχει πάει πολύ καλά στις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου», σχολιάζει ο κ. Λευτέρης Κιοσές, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών. Οι αντιδράσεις του κοινού είναι επίσης θετικές, προσθέτει, αλλά «υπάρχουν ακόμα προβλήματα σε μικρά σημεία πώλησης στην επαρχία, όπου είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα κι αν τη χρεώνουν, δεν εισπράττουν τελικά το τέλος». Πάντως η στροφή του κόσμου στις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες είναι μεγάλη, συμπληρώνει, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω μείωση της πλαστικής σακούλας, καθώς δεν επιτυγχάνεται ακόμα ο στόχος που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν (έως το τέλος του 2019).

Η μετάβαση σε μια plastic free εποχή
Σε αυτό το πλαίσιο και με εφαλτήριο το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας, η ΑΒ Βασιλόπουλος, ένας εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων σουπερμάρκετ στη χώρα, έχει ξεκινήσει μια δυναμική προσπάθεια ευαισθητοποίησης τόσο των καταναλωτών, όσο και των συνεργατών της, με στόχο τη χρήση εναλλακτικών υλικών που είναι φιλικά για το περιβάλλον.
Έτσι στα ράφια των ΑΒητικών καταστημάτων, ήδη από το 2004 υπάρχουν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, σε μοντέρνα σχέδια και με μεγάλη χωρητικότητα ώστε να διευκολύνονται τα καθημερινά ψώνια, ενώ πωλούνται και σακούλες πολλαπλών χρήσεων από ανακυκλωμένο πλαστικό.
Παράλληλα, η εταιρεία εξακολουθεί να υλοποιεί συστηματικές δράσεις για μια plastic free νέα εποχή, τόσο μέσα από ενέργειες ενεργοποίησης των συνεργατών και του κοινού, όσο και μέσα από απτές δράσεις καθαρισμού παραλιών, δρόμων και πάρκων στο πλαίσιο της παραδοσιακής Ημέρας Εθελοντισμού ΑΒ.
Ενδεικτική είναι και η επικοινωνιακή πλατφόρμα #allazoumesinithies, που δημιούργησε η εταιρεία με καθημερινό στόχο την αξιόπιστη ενημέρωση του κοινού. Η ΑΒ δημιούργησε τηλεοπτική καμπάνια και εξειδικευμένο υλικό με tips και πληροφορίες για ορθή ανακύκλωση των υλικών, αλλά και εναλλακτικούς τρόπους να αντικαταστήσει κανείς την πλαστική σακούλα στην καθημερινότητά του. O απλός και άμεσος λόγος, το σύγχρονο design και τα μοντέρνα infographics, βοηθούν κάθε αναγνώστη να μάθει χρήσιμες και σημαντικές πληροφορίες, αλλάζοντας σήμερα μικρές συνήθειες που θα κάνουν μεγάλη διαφορά για ένα καλύτερο αύριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καλοκαιριού η ΑΒ προσέφερε και χάρτινα τασάκια σε λουόμενους των παραλιών της Αττικής, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει στους πολίτες τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν ώστε να μην καταλήγουν επιβλαβή αντικείμενα στις θάλασσες και στις παραλίες μας.

Τι δείχνουν διεθνείς μελέτες για το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας
-Οι πλαστικές σακούλες διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια εύκολα και καταλήγουν στη θάλασσα.
-Ένα στα δύο απορρίμματα στον βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες.
-Το κόστος για να συλλεχθεί από τον βυθό μια πλαστική σακούλα είναι 10 φορές περισσότερο από το να παραχθεί.
-Ένα στα τέσσερα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης μπορεί να περιέχει μικροπλαστικά.
-Έως το 2050 θα υπάρχουν πιο πολλά πλαστικά στη θάλασσα παρά ψάρια.
-Το 2017, στην Ελλάδα έγινε η μεγαλύτερη ετήσια κατά κεφαλήν χρήση πλαστικής σακούλας στην Ε.Ε. (400 σακούλες).

Χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήσεις για την πλαστική σακούλα
Γιατί χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες;
Με στόχο να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας και των επιπτώσεων που έχει για το περιβάλλον, ο νόμος 4496/2017 επιβάλλει από την 1η Ιανουαρίου 2018 περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Το τέλος αυτό, αποτελεί μέρος της εναρμόνισης της Ελληνικής Νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα «που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2025». Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα πρέπει η κατανάλωση στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 80% ως το 2019 και 90% έως το 2025.

Γιατί η ελάχιστη χρέωση είναι 4 λεπτά;
Βάσει της νέας νομοθεσίας που εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, το περιβαλλοντικό τέλος ορίζεται στα 0,03€ συν ΦΠΑ 24%, δηλαδή σύνολο 0,0372€ ανά σακούλα. Λόγω της ελάχιστης υποδιαίρεσης του ευρώ (0,01€) η συνολική χρέωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 0,04€ ανά σακούλα.
Γιατί δεν χρησιμοποιούνται πλέον οξοδιασπώμενες σακούλες;
Η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία απαγορεύει τις οξοδιασπώμενες σακούλες. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι οξοδιασπώμενες σακούλες θεωρούνται περισσότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον.
Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες είναι ασφαλείς για τα τρόφιμα;
Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες είναι ασφαλείς για τη μεταφορά τροφίμων, εφόσον τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής.
Μέχρι πόσες φορές μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες;
Δεν υπάρχει περιορισμός. Με μία ορθολογική χρήση μία επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα μπορεί να χρησιμοποιείται για χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου