Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Τρεις συνήθειες που καταστρέφουν το ξύλινο πάτωμα

Τα ξύλινα πατώματα έχουν εξ ορισμού μια ευαισθησία και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην φθαρούν και καταστραφούν. Συχνά, μάλιστα, κάνουμε διάφορα λάθη νομίζοντας ότι τα προστατεύουμε αλλά στην πραγματικότητα τους κάνουμε μεγαλύτερο κακό.



Σφουγγαρίζετε κάθε μέρα
Σίγουρα είναι απαραίτητο ένα καθαρό πάτωμα αλλά μην υπερβάλλετε και μην εκθέτετε το ξύλινο πάτωμά σας σε καθημερινή υγρασία. Φροντίστε να το περνάτε με ειδικά μαλακά πανάκια αν λερώνεται καθημερινά.

Επιλέγετε λάθος χαλιά
Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε χαλάκια που είναι μαλακά και στο κάτω μέρος τους και να βάλετε ένα πλαστικό υπόστρωμα, προκειμένου να μην γλιστράνε όταν περπατάτε πάνω σε αυτά.

Περπατάτε με παπούτσια
Τα ξύλινα πατώματα μπορεί να φθαρούν εύκολα ακόμη κι αν πατάτε σε αυτά με τα παπούτσια σας. Τα τακούνια βέβαια μπορεί να γίνουν ο βασικός εχθρός τους, αλλά καλό είναι γενικότερα να βγάζετε όλα τα παπούτσια όταν πρόκειται να πατήσετε σε αυτά.




Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις όταν έχεις ξύλινα πατώματα..

Καταρχάς, για να αποφύγεις τις πολλές βρωμιές καλό θα είναι να χρησιμοποιείς πατάκια σε κάθε είσοδο του σπιτιού (και στην κεντρική αλλά και σε κάθε μπαλκόνι). Οι περισσότερες βρωμιές από τα παπούτσια και τις παντόφλες σου θα παραμείνουν στα πατάκια. Αν έχεις και στην κουζίνα σου ξύλινο πάτωμα καλό είναι να βάλεις ένα μεγάλο πατάκι κάτω από το νεροχύτη καθώς τα νερά που μπορεί να πέφτουν κάτω θα καταστρέψουν σταδιακά το πάτωμά σου.



Όσο πιο συχνά καθαρίζεις το ξύλινο πάτωμά σου, τόσο πιο καλά το φροντίζεις και θα καταφέρεις να το διατηρήσεις για μεγαλύτερο χρονικά διάστημα λαμπερό. Είναι πολύ σημαντικό να πάρεις μία υψηλής ποιότητας σκούπα έτσι ώστε να σκουπίζεις το πάτωμά σου όσο πιο συχνά γίνεται από σκόνες, βρωμιές και οτιδήποτε άλλο.



Αν θέλεις να σφουγγαρίσεις το πάτωμά σου καλό είναι να χρησιμοποιήσεις ειδική σφουγγαρίστρα για ξύλινα πατώματα με περιστρεφώμενη κεφαλή για να μπορείς να καθαρίζεις καλύτερα στις γωνίες αλλά και κάτω από τα έπιπλα. Με την ειδική αυτή σφουγγαρίστρα θα χρησιμοποιήσεις πολύ λίγο νερό (αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιείς μία οποιαδήποτε σφουγγαρίστρα) πράγμα που είναι ιδανικό για ξύλινα πατώματα.


Τι επιτρέπεται να κάνεις:


1. Επιτρέπεται να χρησιμοποιείς καθαριστικά που δεν αφήνουν υπολείμματα.

2. Επιτρέπεται να χρησιμοποιείς επαγγελματικά καθαριστικά για να αφαιρείς λεκέδες και σημάδια από τακούνια (ψέκασε λίγο υγρό σε ένα παλιό ρούχο και καθάρισε απαλά τη λερωμένη περιοχή).

3. Επιτρέπεται να καθαρίσεις σημεία που κολλάνε με μία υγρή πετσέτα ή ένα σφουγγάρι


4. Ελαχιστοποίησε το νερό που χρησιμοποιείς και καθάρισέ το αμέσως αν πέσει περισσότερο σε κάποιο σημείο.
Τι απαγορεύεται να κάνεις:
1. Απαγορεύεται να βάλεις κερί

2. Απαγορεύεται να χρησιμοποιήσεις καθαριστικά που περιέχουν αμμωνία ή σαπούνια καθώς αυτά θα κάνουν θαμπή την επιφάνεια του δαπέδου σου.



3. Απαγορεύεται να χρησιμοποιείς πολύ νερό για να καθαρίσεις το πάτωμά σου.

Όλα τα ξύλινα πατώματα χάνουν τη λάμψη τους και ξεθωριάζουν με τον καιρό. Όπως το δέρμα σου χρειάζεται προστασία και φροντίδα, έτσι και το ξύλινο πάτωμά σου χρειάζεται το ίδιο για να μπορέσει να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμα και η προφύλαξή του από τον ήλιο είναι σημαντική. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να καλύπτεις με κάποιο τρόπο τα παράθυρά σου ώστε να μην μπαίνει πολύς ήλιος μέσα στο σπίτι. Από την άλλη θα πρέπει να προσέχεις να μην κυκλοφορείς με τακούνια καθώς είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα γδάρεις το πάτωμά σου.



Άπειρα πράγματα πρέπει να προσέχεις όταν έχεις ξύλινα πατώματα! Αν θεωρείς ότι αξίζει τον κόμο, τότε η επιλογή είναι δική σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου