Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΚΙ ΣΑΣ

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης , σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση εισοδημάτων που έχει υποστεί μεγάλο μέρος των νοικοκυριών κατά το διάστημα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, αναγκάζουν πλέον όλο και περισσότερους να στραφούν στα καυσόξυλα, όχι μόνο για να δημιουργήσουν και να χαρούν μια ρομαντική ατμόσφαιρα, αλλά για να ζεστάνουν αποτελεσματικά το χώρο τους.




ΣΥΜΒΟΥΛΗ 1η
Κατ’ αρχάς, μην περιμένετε τελευταία στιγμή να αγοράσετε ξύλα. Κάντε τις προμήθειές σας όταν ακόμα ο καιρός είναι ζεστός.

Έτσι θα προλάβετε την αναμενόμενη αύξηση των τιμών όταν αρχίσουν τα κρύα, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η αυξημένη ζήτηση κατά τη περίοδο όπου επικρατεί κρύο, δημιουργεί ανατιμητική τάση στις τιμές. Είτε πραγματική, είτε εικονική.

Το ιδανικό είναι να προμηθεύεστε ξύλα κατά το καλοκαίρι και να τα αποθηκεύετε μέχρι και δύο χρόνια πριν τα χρησιμοποιήσετε, ώστε να είναι τελείως ξερά.

Αυτό όμως απαιτεί μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, τον οποίο δεν διαθέτουν όλοι στα σπίτια τους και κυρίως εκείνοι που διαμένουν σε πολυκατοικίες.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ 2η
Πολύ μεγάλη προσοχή απαιτεί το είδος του ξύλου που αγοράζετε. Δεν είναι όλα τα ξύλα ίδια, ούτε βέβαια και οι τιμές τους. Αποφύγετε τα νωπά, ή βρεγμένα ξύλα ιδιαίτερα αν τα χρειάζεσθε άμεσα για κατανάλωση.


Η δρυς, η οξιά και η ελιά είναι τα πιο ιδανικά ξύλα για καύση, ειδικά η δρυς η οποία δίνει σταθερή φλόγα και καίγεται αργά. Η αργή καύση είναι η ιδανική καύση και κυρίως η οικονομικότερη. Πολύ καλά ξύλα για καύση είναι επίσης εκείνα ορισμένων οπωροφόρων δέντρων (μηλιά, αμυγδαλιά, κερασιά) και πλατύφυλλων. (πουρνάρι, κουμαριά).


Δυστυχώς ξύλα όπως το πουρνάρι και η κουμαριά δεν πωλούνται ευρέως σε μάντρες με καυσόξυλα και ιδιαίτερα σε αυτές των αστικών κέντρων. Αν τα βρείτε όμως, αξίζει πραγματικά να τα προτιμήσετε.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ 3η
Για να ανάψει σωστά το τζάκι , θα πρέπει να ξεκινήσει προεργασία με προσάναμμα, δηλαδή με δαδί ή με τρία, τέσσερα ξερά κλαδιά. Πρέπει να αποφύγουμε τη χρήση εφημερίδας ή οινοπνεύματος, γιατί είναι ένας επικίνδυνος τρόπος που μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες. Με το προσάναμμα και τα κλαδιά, η φλόγα θα ανάψει άμεσα.

Αφού πάρει μπροστά η φωτιά, πρέπει να τοποθετήσουμε ένα-δυο στεγνά σκληρά ξύλα, κατά προτίμηση οξιά.
Ελέγχουμε επίσης τη καμινάδα να είναι καθαρή, για να μπορεί να τραβάει τον καπνό από το τζάκι . Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείτε συντήρηση στην καμινάδα ανά δύο χρόνια.

Ιδιαίτερα χρήσιμα αλλά και πρακτικά, είναι τα αξεσουάρ που πρέπει να έχουμε για το τζάκι , συγκεκριμένα θα χρειαστούμε μία σχάρα, τσιμπίδα, αλλά και κάποιο μικρό –πρακτικό φτυάρι για να μπορούμε να απομακρύνουμε τις στάχτες.

Απαραίτητο για την ασφάλεια αξεσουάρ, αποτελεί το προστατευτικό τζακιού, το οποίο διαθέτει πλέγμα και προφυλάσσει από τις σπίθες της φωτιάς.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ 4η
Δεν καίμε ποτέ ανεξέλεγκτα ό,τι ξύλινο υπάρχει στο σπίτι μας και δεν το χρειαζόμαστε (παλιά έπιπλα, παλέτες, κόντρα πλακέ κα.)Τα συγκεκριμένα κατεργασμένα ξύλα είναι από ακατάλληλα ως άκρως επικίνδυνα , διότι περιέχουν χημικές ουσίες , βερνίκια και συνθετικά υλικά, τα οποία κατά την καύση παράγουν τοξικές αναθυμιάσεις, ό,τι χειρότερο δηλαδή για την υγεία όλων και κυρίως των μικρών παιδιών.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 5η
Τα επονομαζόμενα «οικολογικά καυσόξυλα» (πέλετ, μπρικέτα) μπορεί να μην έχουν πείσει πολλούς ακόμα για την αξιοπιστία τους, ωστόσο αποτελούν μια σοβαρή εναλλακτική λύση για οικονομική θέρμανση.

Τα συγκεκριμένα καυσόξυλα είναι συμπιεσμένη ξυλώδης ύλη, που αποτελείται συνήθως από υπολείμματα κατεργασμένου ξύλου ή και ξύλου ανακύκλωσης. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καίγονται αργά (η καύση τους μπορεί να φτάσει και τις 12 ώρες), είναι ασφαλή, δεν σκάνε και έχουν χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ,σε αντιδιαστολή με τα παραδοσιακά καυσόξυλα.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ 6η
Τα ξύλα που προορίζετε για το τζάκι ή τη ξυλόσομπα, πρέπει να το αποθηκεύετε με φροντίδα. Κατά προτίμηση σε μέρος στεγασμένο, βορεινό με υγρασία λιγότερη από 20%, έτσι ώστε να ξεραίνονται με τον καιρό και να έχουν καλύτερη απόδοση όταν χρησιμοποιούνται.

Όσοι δυσκολεύεστε στο θέμα του αποθηκευτικού χώρου και χρησιμοποιείτε το μπαλκόνι σας, καλό είναι να σκεπάζετε το σωρό των ξύλων με κάποιο κάλυμμα, έτσι ώστε να είναι προστατευμένα από την υγρασία ή από πιθανή βροχή.

Πηγή: www.daulos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου