Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Κάθε πότε να αλλάζετε μαξιλάρι για να αποφύγετε βακτήρια, μούχλα και μύκητες

Ένα καλό μαξιλάρι είναι απαραίτητο για να απολαύσουμε ποιοτικό ύπνο.
Αν και φαίνεται σχεδόν πάντα καθαρό, μπορεί να «φιλοξενεί» στο εσωτερικό του χιλιάδες μικροοργανισμούς και υπολείμματα. Νεκρά κύτταρα και έλαια του δέρματος, ακάρεα της σκόνης, βακτήρια, μύκητες και μούχλα μπορεί να βρίσκονται μέσα στο μαξιλάρι σας χωρίς να το γνωρίζετε.

Έρευνες έχουν υποδείξει ότι έως και το ένα τρίτο του βάρους του μαξιλαριού μπορεί να οφείλεται σε μικροοργανισμούς, νεκρά κύτταρα του δέρματος, ακάρεα και περιττώματα από τα ακάρεα.
Τα ακάρεα δεν μεταφέρουν ασθένειες, όμως τα περιττώματά τους είναι σύνηθες αλλεργιογόνο και μπορεί να προκαλέσουν κρίση άσθματος.
Θα πρέπει λοιπόν να πλένετε, να αερίζετε και να αλλάζετε το μαξιλάρι σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το μαξιλάρι πρέπει να πλένεται βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή (τα περισσότερα μαξιλάρια φέρουν σχετική ένδειξη στην ετικέτα τους), να αερίζεται και να εκτίθεται στον ήλιο καθημερινά.

Αν και η «διάρκεια ζωής» του μαξιλαριού αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ των ειδικών, ο Robert Oexman, διευθυντής του Ινστιτούτου Sleep to Live, το οποίο μελετά την επίδραση που έχουν το περιβάλλον και οι συνήθειές μας στην ποιότητα του ύπνου, αναφέρει πως πρέπει να αλλάζουμε μαξιλάρι κάθε έξι μήνες. Άλλοι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πρέπει να αλλάζουμε μαξιλάρι κάθε δύο χρόνια.
Τηρώντας βέβαια τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής (πλύσιμο, τίναγμα, στέγνωμα στον ήλιο) μπορείτε να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής του μαξιλαριού σας.
Πηγή: www.onmed.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου