Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Κανονισμός πολυκατοικίας και χρώμα κουφωμάτων -παραθύρων

Ένα καθημερινό ερώτημα , πριν την αντικατάσταση των κουφωμάτων – παραθύρων , είναι το τι ακριβώς ισχύει με τους κανονισμούς των πολυκατοικιών σχετικά με το χρώμα των κουφωμάτων και την ομοιομορφία του κτηρίου. Υπάρχουν πολλοί καταναλωτές που θέλουν να τοποθετήσουν το χρώμα της αρεσκείας τους στα παράθυρα του σπιτιού τους ή να βάλουν κουφώματα χρώματος λευκού για οικονομικούς λόγους.


Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αναζητηθεί είναι το καταστατικό της πολυκατοικίας , διότι πολύς κόσμος δε γνωρίζει ότι η πρόσοψη του μπαλκονιού κάθε διαμερίσματος θεωρείται κοινόκτητος χώρος. Στο καταστατικό της πολυκατοικίας συνήθως αναγράφεται ότι σε περίπτωση αντικατάστασης κουφωμάτων, τα καινούργια κουφώματα θα πρέπει να έχουν όμοιο χρώμα με τα παλαιά για λόγους ομοιομορφίας του κτηρίου. Σε περίπτωση που το καταστατικό της πολυκατοικίας δεν αναγράφει κάτι , το χρώμα και το μέγεθος των κουφωμάτων καθορίζεται από την εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη που είναι κατατεθειμένη στην πολεοδομία.  Στις περισσότερες περιπτώσεις απαγορεύεται η αλλαγή στο μέγεθος και το χρώμα των κουφωμάτων εκτός και αν έχει προϋπάρξει αλλαγή στο καταστατικό και έχει συμφωνηθεί από κοινού ένα καινούργιο χρώμα για όποιον αλλάζει τα κουφώματα του διαμερίσματός του, πράγμα που θα πρέπει να αναγράφεται καθώς απαιτεί και άλλες ενέργειες .
Τα τελευταία χρόνια πολλοί καταναλωτές αντικαθιστούν τα κουφώματα τους με νέα κουφώματα αλουμινίου, χρώματος λευκού ακόμη και αν η υπόλοιπη πολυκατοικία έχει διαφορετικό χρώμα κουφωμάτων. Αυτό συμβαίνει, διότι τα λευκά κουφώματα είναι φτηνότερα από τα υπόλοιπα χρώματα . Αυτό, όμως, απαγορεύεται , διότι κάθε πολυκατοικία θα πρέπει να έχει ομοιογενή εξωτερική εμφάνιση σε όλες τις όψεις  της και οι παραβάτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση καταγγελίας θα αναγκαστούν να αντικαταστήσουν για δεύτερη φορά τα κουφώματά τους μιας και τα προηγούμενα δεν μπορούν να επαναβαφτούν.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε το μέγεθος κάποιων παραθύρων ή μπαλκονοπορτών , να μεγαλώσουν δηλαδή ή να μικρύνουν, καθώς απαιτούνται ειδικές άδειες για κάτι τέτοιο.
Περιορισμοί δεν υπάρχουν ως προς το είδος των κουφωμάτων που θα βάλετε ( κουφώματα αλουμινίου – ξύλινα κουφώματα – πλαστικά κουφώματα ) εκτός και αν πρόκειται για παραδοσιακούς οικισμούς. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργασίες αντικατάστασης κουφωμάτων αλουμινίου δεν απαιτούν άδεια από την πολεοδομία ούτε μικρής κλίμακας.
Πηγή: http://fenestral.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου