Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Μεταμορφώστε τα έπιπλά σας με χρώμα!

Έχετε σκεφτεί πόσο ριζική αλλαγή μπορείτε να επιτύχετε με ένα τόσο απλό υλικό όπως είναι το χρώμα; Εκμεταλλευτείτε το λοιπόν με κάθε τρόπο και κερδίστε χρήμα και εντυπώσεις. Κοιτάξτε γύρω σας μέσα στο δωμάτιο και θα διαπιστώσετε ότι εκτός από τους τοίχους, την ίδια περιποίηση και ανανέωση μπορεί να χρειάζονται και κάποια άλλα πράγματα. Δεδομένης μάλιστα της οικονομικής κατάστασης την οποία όλοι προσπαθούμε να... διαχειριστούμε, η αλλαγή χρώματος ενός «μουντού» αλλά πρακτικού επίπλου θα αλλάξει την εικόνα όλου του χώρου σας. 
  




Ετσι οι απλές ξύλινες καρέκλες, αν βαφτούν, για παράδειγμα, σε μια φωτεινή λιλά απόχρωση, θα φωτίσουν όλη την κουζίνα, το σκαλιστό side table θα αποκαλύψει τις καμπύλες.
Εκτός από την προσωπική δουλειά που θα καταβάλλετε, πρέπει να υπολογίσετε τις ανάγκες τις οποίες έχει κάθε κομμάτι από αυτά όσον αφορά την προετοιμασία την οποία θα πρέπει να υποστεί ώστε να υποδεχτεί σωστά τις στρώσεις χρώματος και να το αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο του με ένα γυαλιστερό τυρκουάζ, η παλιομοδίτικη κονσόλα θα φέρει τον ήλιο μέσα στο δωμάτιο με ένα… λαμπερό κίτρινο, μια στήλη για βιβλία θα (ανα)δείξει το σοφιστικέ χαρακτήρα της με ένα μπλε, ενώ η ντουλάπα του υπνοδωματίου που συμπληρώνει τις αποθηκευτικές ανάγκες σας θα γίνει σημείο αναφοράς με ένα σμαραγδί ή ροζ – ανάλογα τι ταιριάζει στη διακόσμησή σας. Σημασία έχει ότι θα δείτε τα έπιπλα σας να μεταμορφώνονται και να μεταμορφώνουν όλο το δωμάτιο. 


Η επιλογή του σωστού χρώματος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς πρόκειται για μια νέα δυναμική παρέμβαση και πρέπει να υπολογίσετε την επίπτωσή της στη συνολική εικόνα. 


Ξεκινήστε αξιολογώντας τους τραυματισμούς τους οποίους έχει κάθε έπιπλο. Χτυπήματα, ρωγμές, καψίματα από τσιγάρα κ.λπ. πρέπει να επουλωθούν, να λειανθούν, γενικώς να επιδιορθωθούν. Ξεκινήστε με ένα καλό καθάρισμα να αφαιρεθεί η σκόνη και τρίψτε ελαφρά με ένα γυαλόχαρτο να αφαιρεθεί το παλιό λούστρο ή το χρώμα. Ρωγμές ή τρύπες θα κλείσουν με ξυλόστοκο π.χ ακρυλικό στόκο Spachtel και τη βοήθεια μιας σπάτουλας, ενώ στη συνέχεια το ξύλο θα τριφτεί και πάλι με το γυαλόχαρτο για να μην υπάρχουν εξογκώματα στην επιφάνειά του.

Προχωράμε στα εργαλεία. Το κατάλληλο πινέλο ή ρολό είναι επίσης σημαντικό, διότι αν το πινέλο αφήνει τρίχες θα σας ταλαιπωρήσει πολύ, ενώ το λάθος ρολό δεν στρώνει καλά το χρώμα. Τα ρολά για μπογιές ξύλου είναι κυρίως από σφουγγάρι.

  

Να επισημάνουμε ότι για επιφάνειες οι οποίες βάφονται για πρώτη φορά ή οι οποίες τρίφτηκαν ώστε να αφαιρεθεί πλήρως το προηγούμενο υπόστρωμα, θα πρέπει να περαστούν βελατούρα νερού ή διαλύτου για να σφραγιστούν οι πόροι τους. Αφήνετε λίγη ώρα και ξαναπερνάτε πολύ ελαφρά με το γυαλόχαρτο όλη την επιφάνεια του ξύλου και αμέσως μετά προχωράτε στην επίστρωση ριπολίνης, π.χ Eco Wood Aqua , την οποία θα έχετε χρωματίσει στην απόχρωση της αρεσκείας σας. Για ομοιογενές αποτέλεσμα περάστε δύο χέρια ριπολίνη και ανάμεσα στα στρώματα κάντε ένα πολύ ελαφρύ τρίψιμο με το γυαλόχαρτο.
  
   
Τελευταίο, αν χρειάζεται, θα περάσετε το λούστρο με ειδικό πιστόλι βαφής για να προσδώσετε γυαλιστερό φινίρισμα στην επιφάνειά σας.


Αν είστε ακμαίοι και ορεξάτοι ακόμα για δουλειά, σκεφτείτε την κομψή εμφάνιση του shabby look, το οποίο ανάλογα με την επιλογή των χρωμάτων θα αποδώσει ένα κλασικό ρουστίκ ή ένα πιο μοντέρνο αποτέλεσμα. Η τεχνοτροπία του shabby, δίνει το εφέ μιας φθαρμένης επιφάνειας. Πώς επιτυχγάνεται αυτό; Με την εφαρμογή δύο χρωμάτων με έντονη αντίθεση, για παράδειγμα γκρι επάνω από φωτεινό κόκκινο ή φούξια επάνω από λευκό, όπου καθώς το δεύτερο χρώμα αφαιρείται προσεκτικά δημιουργεί μικρά ανοίγματα για να αναδειχθεί το χρώμα της βάσης. Αναλυτικότερα:

Περάστε το πρώτο χρώμα και αφήστε το να στεγνώσει. Στη συνέχεια με ένα πινέλο περάστε τα σημεία της επιφάνειας που θέλετε να δημιουργήσετε το φθαρμένο εφέ με κερί επίπλων. Στη συνέχεια περάστε το δεύτερο χρώμα – και επάνω από τα σημεία που έχετε περάσει το κερί. Αφήστε το χρώμα να στεγνώσει και μετά με ένα μαλακό πανί σκουπίστε όλη την επιφάνεια του επίπλου.  


Θα διαπιστώσετε, ότι όπου είχατε περάσει το κερί, το χρώμα θα «ξεφλουδίσει» αποκαλύποντας από κάτω το πρώτο χρώμα. Περάστε ξανά ένα στρώμα κερί σε όλη την επιφάνεια και έχετε το πιο τέλειο «παλιό» έπιπλο ανανεωμένο με την πιο παλιομοδίτικη και ταυτόχρονα πιο σύγχρονη αισθητική
Καλή επιτυχία!

Πηγή: www.kraftpaints.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου