Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Καθαρισμός Τζαμιών

Tώρα που υποδεχόμαστε τη Άνοιξη, μάλλον ήρθε ο καιρός να καθαρίσουμε και τα τζάμια του σπιτιού μας , που σίγουρα τα παραμελήσαμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα!



Αυτό που χρειαζόμαστε για να τα κάνουμε να λάμψουν, είναι ένα κατάλληλο πανί και ένα απλό καθαριστικό τζαμιών. Κατάλληλα πανιά κυκλοφορούν στο εμπόριο και πραγματικά δεν αφήνουν καθόλου χνούδια. Εάν δεν έχουμε κάτι τέτοιο μπορούμε πολύ απλά να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι από κάποιο παλιό σεντόνι ή μια φανέλα. Ακόμη καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε αν χρησιμοποιήσουμε αντί για πανί, εφημερίδα (την απλή, όχι την γυαλιστερή)! Με προσοχή βέβαια για να μην λερώσουμε τα αλουμίνια. Ο τρόπος είναι απλός. Τσαλακώνουμε ένα φύλλο εφημερίδας και το ψεκάζουμε με το υγρό τζαμιών ‘ώστε να μαλακώσει και να μην κάνει γρατζουνιές στο τζάμι. Ψεκάζουμε και στο τζάμι και καθαρίζουμε κανονικά σα να είχαμε πανί στα χέρια μας. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει. Ιδανικά φορέστε γάντια για να μην ξεβάψει η εφημερίδα στα χέρια σας και όπως είπαμε προσέξτε τα αλουμίνιά σας.

Το χαρτί κουζίνας ή άλλα χαρτιά αφήνουν χνούδια στα τζάμια γι αυτό και δεν τα συνιστούμε. Επίσης δεν παίζει σημαντικό ρόλο το υγρό που θα χρησιμοποιήσετε, αρκεί να είναι ειδικό για τζάμια, οπότε καλύτερα να αγοράσετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο σαν άρωμα κι όχι το πιο ακριβό.
Αν πάλι έχετε πολλά τζάμια, ίσως θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσετε «γουνάκι-λάστιχο». Πρόκειται για δύο εργαλεία καθαρισμού που χρησιμοποιούν οι τζαμάδες αλλά κυκλοφορούν στο εμπόριο και για οικιακή χρήση μήκους . Το «γουνάκι» είναι ένα πραγματικό γουνάκι με λαβή πλαστική το οποίο το βουτάμε σε ένα κουβά με νερό όπου έχουμε διαλύσει μέσα ένα απλό σαπούνι γενικού καθαρισμού και έχουμε δημιουργήσει αφρό.


Oπως είναι βρεγμένο με τον αφρό, πλένουμε τα τζάμια επιμένοντας στα σημεία που υπάρχει περισσότερη βρωμιά. Αν έχουν συγκεντρώσει πολλά άλατα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε ένα επαγγελματικό σαπούνι καθαρισμού τζαμιών που να έχει την ιδιότητα να διαλύει τα άλατα. Αφού λοιπόν τρίψουμε καλά με το γουνάκι την επιφάνεια, στη συνέχεια με το «λάστιχο»,( το οποίο είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που χρησιμοποιούμε όταν πλένουμε τη βεράντα μας, απλά αυτό είναι ειδικό για τζάμια) στεγνώνουμε την επιφάνεια. Τραβάμε από την μια μεριά του τζαμιού εώς την άλλη και στρίβουμε κυκλικά για να επανέλθουμε. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται λίγη εξάσκηση μέχρι να μάθετε πώς να γυρνάτε το λάστιχο για να μη μένουν γραμμές στο τζάμι. Πάντως με λίγη προσπάθεια , μόλις μάθετε το κόλπο , ο τρόπος αυτός θα σας φανεί πολύ εύκολος και γρήγορος!
Επιπλέον αυτός ο τρόπος είναι ο ιδανικός για πλύσιμο και φρεσκάρισμα τοίχων! Δοκιμάστε το ανεπιφύλακτα και θα με θυμηθείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου