Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Μαύρισμα θερμαντικών σωμάτων

Ορισμένες φορές συναντάτε το φαινόμενο μόλυνσης στον τοίχο ή στη ταπετσαρία του τοίχου κτλ. σε ορισμένα σημεία ακριβώς πάνω από τα σώματα. Η πρώτη σκέψη είναι ότι τα σώματα φταίνε για αυτό. Αυτό δεν ισχύει φυσικά. Σε κάθε κτίριο και νοικοκυριό επιτίθεται η βρωμιά και η σκόνη, για παράδειγμα από ανοιχτά παράθυρα, από τα κρεβάτια κτλ. Η μόλυνση του εσωτερικού αέρα έχει περισσότερες αιτίες όπως αεριζόμενα δάπεδα και δάπεδα κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά . Αυτή η σκόνη και τα σωματίδια μαζεύονται στο εσωτερικό των σωμάτων.


Πάντως τα σώματα δεν παράγουν σκόνη από μόνα τους και συνεπώς δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνα για τη μόλυνση.
Κατά τη λειτουργία της εγκατάστασης θέρμανσης δημιουργείται στο περιβάλλον ένα ρεύμα αέρα από τη διαβίβαση θερμότητας του σώματος. Ανάμεσα στις θερμαντικές πλάκες του σώματος η ροή αυξάνεται αναγκαστικά, έτσι τα σωματίδια σκόνης μέσω της κίνησης του αέρα μεταφέρονται. Στην περιοχή η ταχύτητα του αέρα μειώνεται ξανά αναπόφευκτα και η σκόνη καθώς και τα σωματίδια αποθηκεύονται πάλι. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την κάπνα του κεριού. Επίσης τα σωματίδια που μεταφέρονται με τον αέρα μαζεύονται και στις άκρες των σωμάτων.

Ένα άλλο πιθανό αίτιο είναι το ηλεκτροστατικό φορτίο των σωματιδίων. Πλαστικά παράθυρα, μοκέτες στα πατώματα, πλαστικά χρώματα έχουν την ιδιότητα να φορτίζονται ηλεκτροστατικά και μικρά σωματίδια μεταλλικοί κόκκοι ή νήματα που απορρίπτονται από τα υλικά, , επιταχύνονται από το μαγνητισμό. Το σώμα συγκεντρώνει τον εμπλουτισμένο με σωματίδια αέρα εξαιτίας των επιφανειών του που συγκεντρώνουν τη θερμότητα και επιτρέπει σε αυτά τα σωματίδια να γίνουν ορατά, όταν συγκεντρώνονται σε επιφάνειες ηλεκτροστατικά φορτισμένες. Αυτά τα φαινόμενα γίνονται ξεκάθαρα, αν για παράδειγμα η εξωτερική θερμοκρασία πέσει δραστικά, τότε η θερμοκρασία της εγκατάστασης ανεβαίνει αναλόγως και αυξάνεται η εμφάνιση των σωματιδίων γιατί αυξάνεται απότομα η διαβίβαση θερμότητας η οποία προκαλεί τη μεταφορά των σωματιδίων.
Πάντως τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται στα τέλη του χρόνου, γιατί αυτή την εποχή επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.
Πρέπει να ξεκαθαριστεί και να καθιερωθεί σαν αρχή, ότι τα σώματα δεν παράγουν βρώμα.

Πηγή: www.proty.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου