Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Πως θα προστατεύσουμε τα φυτά μας από το κρύο

Χειμώνας σημαίνει χαμηλές θερμοκρασίες, παγωμένος αέρας και χιόνι. Συνθήκες δηλαδή που για πολλά από τα φυτά και τα δέντρα μας μπορούν να γίνουν επικίνδυνες. Για το λόγο αυτό και πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας ώστε να προστατεύουμε τον κήπο μας από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Ας δούμε λοιπόν μία σειρά από κινήσεις, που χωρίς ν' αποτελούν υπερβολές, μπορούν να προστατέψουν αποτελεσματικά τα φυτά και τα δέντρα μας:
1. Μετακινούμε τις γλάστρες στο μπαλκόνι.
Όταν ο καιρός αρχίζει ν' κρυώνει για τα καλά μεταφέρουμε τις γλάστρες μας σε πιο απάνεμες γωνιές του μπαλκονιού μας – ιδανικά κοντά σε κάποιον τοίχο που μπορεί να λειτουργήσει σαν μία ασπίδα προστασίας. Μία έξυπνη ιδέα επίσης, είναι να τοποθετούμε τις γλάστρες μας τη μία δίπλα στην άλλη ώστε το ένα φυτό να προστατεύει το άλλο.
2. Συμπεριφερόμαστε σωστά όταν πέφτει χιόνι.
Εάν το χιόνι μας πιάσει …εξ απήνης δεν πανικοβαλόμαστε. Όταν το χιόνι είναι ακόμη φρέσκο – και μόνο τότε, φροντίζουμε να καθαρίσουμε τα κλαδιά των φυτών και των δέντρων μας από αυτό ώστε να μην σπάσουν από το βάρος του. Εάν έχει ήδη παγώσει το αφήνουμε να λιώσει μόνο του. Παράλληλα, μετά το τέλος της καιρικής αυτής …περιπέτειας αφαιρούμε με μεγάλη προσοχή μόνο τα κλαδιά που έχουν σπάσει. Το όποιο γενικότερο κλάδεμα καλύτερο είναι να το αφήσουμε για όταν ο καιρός θ' αρχίσει να ζεσταίνει.

3. Προστατεύουμε τις ρίζες των φυτών μας.
Μπορούμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τις ρίζες των φυτών μας όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες σκεπάζοντάς τις με φύλλα, άχυρο ή ακόμη και καλά χωνεμένη κοπριά (για τα φυτά που είναι στο χώμα).
4. Προμηθευόμαστε ειδικά υλικά για την προστασία των φυτών μας.
Είναι διαθέσιμο στο εμπόριο – σ' εξειδικευμένα καταστήματα, ένα ειδικό ύφασμα που μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τα φυτά μας από τον παγετό και το έντονο κρύο – γνωστό ως"αράχνη". Το συγκεκριμένο προιόν, παράλληλα με την προστασία που προσφέρει, επιτρέπει στα φυτά μας ν' αναπνέουν κανονικά. Διατίθεται τόσο με το μέτρο όσο και σε προκαθορισμένες διαστάσεις.

Παράλληλα, υπάρχουν και λύσεις για προστασία από το χαλάζι και τις έντονες βροχοπτώσεις όπως το αντιχαλαζιακό δίχτυ  που αφορά όμως περισσότερο επαγγελματίες του χώρου κι όχι τόσο τον ερασιτέχνη κηπουρό. 

5. Αποφεύγουμε τις μεταφυτεύσεις.
Η περίοδος όπου κυριαρχούν οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι η καλύτερη για να μεταφυτεύσουμε κάποιο φυτό – καθώς η όλη ενέργεια έχει περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίες. Για τις ημέρες που χιονίζει ούτε συζήτηση φυσικά… Γενικότερα, είναι προτιμότερο να περιμένουμε λίγο να ζεστάνει ο καιρός και μετά να ξεκινήσουμε τις όποιες μεταφυτεύσεις σχεδιάζουμε. Εξ' ου και οι ιδανικότεροι περίοδοι μέσα στο χρόνο είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.

Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι σε κάθε περίπτωση η καλύτερη προστασία για τον κήπο μας είναι η πρόληψη. Έτσι, παρακολουθούμε τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για το επόμενο διάστημα και λαμβάνουμε τα μέτρα μας έγκαιρα όταν αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, προς το τέλος του φθινοπώρου ξεκινάμε σιγά σιγά όλες τις απαραίτητες μετακινήσεις που αφορούν τις γλάστρες μας σε μπαλκόνι και βεράντα – λίγο πριν εμφανιστούν δηλαδή τα πρώτα κρύα κι ο παγωμένος αέρας. Γιατί τα πιο ευαίσθητα φυτά μας μπορούν ν' αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις χειμωνιάτικες συνθήκες ακόμη κι όταν αυτές δε χαρακτηρίζονται "ακραίες".
Πηγή: praktikesidees.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου