Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Κρατήστε την οδοντόβουρτσά σας καθαρή



Οι οδοντόβουρτσες δεν αποστειρώνονται, ούτε καν απολυμαίνονται μεταξύ των χρήσεων και αυτός είναι ο λόγος που δε μοιραζόμαστε την οδοντόβουρτσά μας με τα άλλα μέλη της οικογένειας, όπως κάνουμε με άλλα είδη που μπαίνουν στο στόμα μας όπως είναι τα μαχαιροπήρουνα.

Στις οδοντόβουρτσες λοιπόν, παραμένει ένας μεγάλος αριθμός μικροβίων, τα οποία μάλιστα μπορούν να μεταδοθούν από τη μια οδοντόβουρτσα στην άλλη, εάν αυτές ακουμπήσουν μεταξύ τους, όπως συμβαίνει πολλές φορές επειδή τα άτομα της οικογένειας μπορεί να βάζουν τις οδοντόβουρτσές τους στο ίδιο δοχείο φύλαξης.
 Η Αμερικάνικη Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής (Academy of General Dentistry), τονίζει ότι μικρόβια όπως αυτά που προκαλούν την περιοδοντίτιδα μπορούν να μεταδοθούν από το ένα άτομο της οικογένειας στο άλλο, μέσω της επαφής της οδοντόβουρτσάς τους. Επίσης, το να φυλάσσονται ακάλυπτες, με τις τρίχες τους εκτεθειμμένες στην εταζέρα του μπάνιου ή σε ποτηράκια φύλαξης μπορεί να οδηγήσει σε  μόλυνση από μικρόβια που μεταφέρονται με τον αέρα, όπως είναι αυτά που ψεκάζονται όταν ενεργοποιείται το καζανάκι της λεκάνης. Σε έρευνες βρέθηκε σε υψηλή συχνότητα κωλοβακτηρίδιο (E. Coli) σε οδοντόβουρτσες, μικρόβιο που αν περάσει στο αίμα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Το κέντρο ελέγχου και μετάδοσης νοσημάτων (Center for Disease Control – CDC) προτείνει τα παρακάτω μέτρα για τον έλεγχο της μετάδοσης ασθενειών από την οδοντόβουρτσα:

  • Μην αλλάζετε ποτέ οδοντόβουρτσες με άλλα άτομα. Αυξάνεται σημαντικά το ρίσκο να μολυνθείτε.
  • Μετά το βούρτσισμα, ξεπλύνετε την οδοντόβουρτσά σας με άφθονο νερό της βρύσης για να βεβαιωθείτε ότι δεν έμεινε καθόλου οδοντόπαστα ή υπολείμματα από το καθάρισμα των δοντιών.
  • Αφήστε τη να στεγνώσει στον αέρα και φυλάξτε την όρθια.
  • Μην επιτρέψετε σε οδοντόβουρτσες διαφορετικών ατόμων να ακουμπήσουν μεταξύ τους εάν φυλάσσονται στο ίδιο δοχείο φύλαξης.
  • Φυλάξτε τις οδοντόβουρτσες τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από τη λεκάνη της τουαλέτας. Μικρόβια διασπείρονται μαζί με μικρά σταγονίδια νερού όταν τραβάει κάποιος το καζανάκι.
  • Δεν πρέπει να προσπαθούμε να απολυμάνουμε τις οδοντόβουρτσες βυθίζοντάς τις σε στοματόπλυμα ή άλλα διαλύματα. Αυτή η πρακτική, όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά μπορεί να διευκολύνει την μόλυνση της οδοντόβουρτσας, εάν το ίδιο διάλυμα χρησιμοποιείται για περισσότερες οδοντόβουρτσες.
  • Επίσης, δεν πρέπει για να καθαριστεί να τοποθετείται η οδοντόβουρτσα σε πλυντήριο πιάτων, συσκευή μικροκυμάτων ή σε συσκευές που παράγουν υπεριώδη ακτινοβολία. Όλα τα παραπάνω μπορεί να καταστρέψουν την οδοντόβουρτσα.
  • Οι οδοντόβουρτσες δεν πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστές θήκες ή δοχεία. Επειδή όταν τοποθετούνται στη θέση τους είναι ακόμη υγρές, αν το κουτί φύλαξης είναι κλειστό, θα ανέβει η υγρασία, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.



Κιτ στοματικής υγιεινής
Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 – 4 μήνες ή νωρίτερα εάν οι τρίχες φαίνονται να έχουν στραβώσει. Αυτή η σύσταση γίνεται από την Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία για να μην χρησιμοποιείται κάποια φθαρμένη οδοντόβουρτσα που είναι λιγότερο αποτελεσματική και όχι για λόγους αποφυγής μόλυνσης της οδοντόβουρτσας από μικρόβια.

Κάποια προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο για την απολύμανση της οδοντόβουρτσας πρέπει να αποφεύγονται ή να χρησιμοποιούνται με προσοχή και επιφύλαξη. Η απολύμανση της οδοντόβουρτσας είναι μια πρακτική που δεν προτείνεται σήμερα.

Πηγή : http://blog.smile-clinic.gr/?p=345

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου