Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Θερμαντικά σώματα: ώρα για συντήρηση


Είτε έχουμε κεντρική, είτε αυτόνομη θέρμανση, η σωστή συντήρηση των θερμαντικών σωμάτων, συνεπάγεται οικονομία και σωστή θερμαντική απόδοση στο χώρο μας. Ο υδραυλικός κ. Παούρης μας μιλάει για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης των θερμαντικών, αλλά και για το τί θα πρέπει να προσέχουμε όταν εφοδιαζόμαστε με πετρέλαιο 



Πώς καταλαβαίνουμε πως τα θερμαντικά σώματα θέλουν εξαέρωση και κάθε πότε πρέπει να την κάνουμε;

Εξαέρωση πρέπει κάνουμε όταν ακούμε θόρυβο από το σώμα σαν να κοχλάζει ή όταν όταν βλέπουμε ότι η επιφάνεια του σώματος είναι κρύα από τη μέση και πάνω και ζεστή από τη μέση και κάτω.
Τα
 θερμαντικά σώματα πρέπει να εξαερώνονται πριν από την πρώτη έναρξη του
κεντρικού συστήματος της θέρμανσης. Εάν διαπιστώσουμε ότι πρέπει ενδιάμεσα της σεζόν να ξανακάνουμε εξαέρωση, το κάνουμε όταν η θέρμανση είναι σβηστή. Επίσης, καλό θα είναι να γίνεται συντήρηση- έλεγχος καλής λειτουργίας του
 καυστήρα, καθαρισμός εσωτερικά του λέβητα, έλεγχος- μέτρηση πίεσης  δοχείου διαστολής, όταν πρόκειται για κλειστού τύπου, διάταξης πλήρωσης και έλεγχος ασφάλειας νερού του συστήματος.



Πώς επιλέγουμε το σωστό θερμαντικό σώμα για το χώρο μας;

Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι η θέρμανση που χρειάζεται ο χώρος σε θερμίδες . Όταν καταλήξουμε στις θερμίδες του χώρου, μετράμε τις διαστάσεις του σημείου που θα το τοποθετήσουμε και επιλέγουμε το σωστό σώμα με βάσει τις αντίστοιχες προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Πώς συντηρούνται τα θερμαντικά σώματα;

Γενικά, τα θερμαντικά σώματα δεν χρειάζονται συντήρηση, καλό θα είναι όμως ανά τακτά διαστήματα να καθαρίζονται ενδιάμεσα στις φέτες ή τους μαιάνδρους. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε πως η πίεση, η θερμοκρασία, η σκληρότητα του νερού του κλειστού κυκλώματος, καθώς και η υγρασία του χώρου επηρεάζουν την αντοχή τους στο χρόνο.



Πώς απομονώνουμε κάποιο θερμαντικό σώμα σε περίπτωση διαρροής;

Καταρχάς, κλείνουμε τους διακόπτες που πρέπει να βρίσκονται στο
θερμαντικό σώμα. Εάν δεν υπάρχουν διακόπτες, τότε αδειάζουμε την κεντρική θέρμανση μέχρι την στάθμη νερού που βρίσκεται το θερμαντικό σώμα .

Πώς γίνεται η αντικατάσταση θερμαντικού σώματος;

Καταρχάς κλείνουμε τους διακόπτες που πρέπει να βρίσκονται στο θερμαντικό σώμα. Εάν δεν υπάρχουν διακόπτες, τότε αδειάζουμε την κεντρική θέρμανση μέχρι την στάθμη νερού που βρίσκεται στο θερμαντικό σώμα και ξεβιδώνουμε τα ρακόρ του. Ξεκρεμάμε το σώμα από τα στηρίγματα και με την αντίστροφη διαδικασία τοποθετούμε το καινούργιο σώμα. Φυσικά, η παραπάνω αντικατάσταση, πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία ή τεχνίτες.

Τί πρέπει να προσέχει κανείς όταν προσθέτει πετρέλαιο στον καυστήρα θέρμανσης;

Πρέπει να ελέγχεται οπτικά για η στεγανότητα της δεξαμενής, να μετρούνται και να καταγράφονται τα λίτρα που έχει από πριν μέσα και να περιμένει τουλάχιστον 10 λεπτά από το σταμάτημα του ανεφοδιασμού και την απομάκρυνση της μάνικας από το σημείο γεμίσματος για την τελική μέτρηση των λίτρων που μπήκαν στη δεξαμενή.



Πηγή : vrisko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου