Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Φροντίστε τα χαλιά σας

Χειμώνας : η εποχή να κλείσουμε τις μπαλκονόπορτες, να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να το ντύσουμε στρώνοντας τα χαλιά μας. Η ζεστασιά, η απόλαυση και η θαλπωρή που προσφέρουν τα χαλιά μας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ξέρουμε πως είναι και παραμένουν καθαρά και υγιεινά. Μην ξεχνάμε πως μέσα στις ίνες τους εγκλωβίζονται σκόνη και ρύποι γι’ αυτό και η τακτική φροντίδα τους είναι απαραίτητη όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για λόγους υγιεινής. 
 Μέσα στις ίνες των χαλιών εγκλωβίζονται σκόνη
 και ρύποι  και η τακτική φροντίδα τους είναι απαραίτητη.

  • Καταρχήν, πριν το στρώσιμο, σκουπίστε και σφουγγαρίστε καλά το δάπεδο που θα τα στρώσετε, φροντίζοντας να στεγνώσει καλά όλη η υγρασία πριν το στρώσιμο .
  • Μην αμελείτε το συχνό σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα που είναι αναγκαίο για να απομακρυνθεί η σκόνη και τα σκουπιδάκια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα .
  • Για ένα καλό φρεσκάρισμα καλύψτε με σόδα μαγειρικής όλη την επιφάνεια του χαλιού και αφήστε τη όλο το βράδυ. Τα πρωί καθαρίστε τη με την ηλεκτρική σας σκούπα. Το χαλί σας θα έχει ανανεωθεί και θα δείτε μεγάλη διαφορά στα χρώματα του χαλιού.
  • Για τοπικούς λεκέδες χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν κατάλληλο για χαλιά και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης. Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε άμεσα πιθανούς λεκέδες που δημιουργούνται, καθώς όσο περισσότερο μένουν στο χαλί τόσο πιο δύσκολη είναι η απομάκρυνσή τους.
  • Για πιο βαθύ καθαρισμό του χαλιού, αφού το σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα και από τις δύο πλευρές για να φύγει όλη η σκόνη, χρησιμοποιήστε άσπρο ξύδι και νερό ( 3 μέρη νερό-1 μέρος άσπρο ξύδι) και βουρτσίστε το με τη φορά του πέλους και αντίθετα , με μια μαλακή βούρτσα. Τέλος σκουπίστε όλο το χαλί με ένα στεγνό πανί με τη φορά του πέλους.
  • Για να το αποθηκεύσετε, αφού εξασφαλίσετε πως είναι καθαρό και απόλυτα στεγνό, τυλίξτε το σε ρολό, ίσια και σφιχτά προ την κατεύθυνση του πέλους. Τοποθετήστε το σε μια πλαστική σακούλα αποθήκευσης χαλιών , κλείστε την καλά και φυλάξτε το σε δροσερό και ξηρό μέρος, τοποθετώντας το οριζόντια, για να μην τσακίσουν οι άκρες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου