Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Σφουγγάρισμα: Περιποιηθείτε τα πατώματά σας

Το σφουγγάρισµα θέλει περισσότερη προσοχή απ’ όση ίσως νοµίζετε, µια και κάθε πάτωµα είναι διαφορετικό και συνεπώς έχει ανάγκη από ξεχωριστή φροντίδα.
Στα παλιά σπίτια είναι πολύ πιθανόν να συναντήσουµε πολλών ειδών πατώµατα, αφού παλιότερα συνήθιζαν να τοποθετούν διαφορετικό υλικό σε κάθε δωµάτιο. Έτσι τα υπνοδωµάτια και τα σαλόνια µπορεί να έχουν παρκέ διαρκείας, ενώ τα υπόλοιπα κυρίως µωσαϊκό. Στις νεότερες κατασκευές ωστόσο προτιµώνται ένα ή το πολύ δύο διαφορετικά είδη πατωµάτων, ενώ τα υλικά που χρησιµοποιούνται είναι παρκέ επιρητινωµένα, προλουστραρισµένα ή laminate και πλακάκια σε διάφορα µεγέθη. Φροντίστε τα αναλόγως.

Τip: Φροντίστε σε κάθε δωµάτιο που σφουγγαρίζετε
 να αλλάζετε νερό και απορρυπαντικό στον κουβά.
Παρκέ διαρκείας
Αυτού του είδους τα πατώµατα έχουν µαλακή επιφάνεια µε αποτέλεσµα να είναι σχετικά ευπαθή. Για το σφουγγάρισµά τους ενδείκνυται χλιαρό προς κρύο νερό και µαλακό απορρυπαντικό. Φροντίστε επίσης να στύβετε πολύ καλά τη σφουγγαρίστρα, γιατί η περίσσεια του νερού µπορεί να καταστρέψει τους αρµούς (συνδέσεις) του πατώµατος. Εξίσου καλή λύση είναι και το πέρασµα µε στεγνή παρκετέζα ή µαλακό µάλλινο πανί και κάθε 15 µέρες ή µία φορά το µήνα, ανάλογα µε τη χρήση του πατώµατος, πέρασµα µε λίγο γυαλιστικό υγρό (παρκετίνη).




Επιρητινωµένα
Έχουν διάφορες υφές (απλά, ανάγλυφα, µε διαµορφωµένες άκρες κ.ά.) και πολύ σκληρή επιφάνεια µε αποτέλεσµα να είναι πιο ανθεκτικά στην υγρασία από άλλα πατώµατα. Ωστόσο καλό είναι να µην το παρακάνουµε. Σφουγγαρίστε τα µε κρύο προς χλιαρό νερό και µαλακό απορρυπαντικό.

Προλουστραρισµένα
Είναι αρκετά ανθεκτικά στη χρήση αλλά και στο νερό (όχι όµως όσο τα επιρητινωµένα), αφού η επιφάνειά τους είναι αρκετά σκληρή. Καθαρίζονται µε κρύο νερό και µαλακό απορρυπαντικό µε πολύ καλά στυµµένη σφουγγαρίστρα.

Laminate
Κατασκευάζονται από παράγωγα ξύλου και η επιφάνειά τους αποτελείται από ένα είδος φορµάικας, ενώ είναι και αντιστατική, µε αποτέλεσµα να µην δηµιουργούνται φορτία στατικού ηλεκτρισµού (ειδικά σε χώρους µε υπολογιστές), ενώ επίσης δεν κολλάνε τρίχες, σκόνη κ.λπ. Όταν η επιφάνεια αυτή είναι ακρυλική, είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικά, δεν χαράζονται εύκολα και αντέχουν κάθε ταλαιπωρία. Καθαρίζονται κανονικά µε κρύο ή χλιαρό νερό και απορρυπαντικό χωρίς να χρειάζεται να στύψουµε πολύ τη σφουγγαρίστρα. Όταν όµως η επιφάνεια τους είναι από µελαµίνη, καλό είναι να καθαρίζονται µε πολύ καλά στυµµένη σφουγγαρίστρα ή, ακόµα καλύτερα, µε στεγνό µαλακό πανί.

Μωσαϊκό
Πρώτ’ απ’ όλα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην επιφάνεια των µωσαϊκών µε τον καιρό δηµιουργούνται τρύπες και αρµοί µε αποτέλεσµα να γίνονται αποικίες µυκητών. Ο καθαρισµός τους πρέπει να γίνεται µε κρύο ή χλιαρό νερό και µαλακό απορρυπαντικό γιατί τα πιο σκληρά απορρυπαντικά χαλάνε τους πόρους του µωσαϊκού και το γερνάνε. Άλλη λύση είναι να τα φροντίζετε µε παρκετέζα και γυαλιστικό µωσαϊκών.

Πλακάκια
Είναι εξίσου ανθεκτικά µε τα laminate πατώµατα, έχουν όµως ευαίσθητους αρµούς. Συνεπώς όταν τα καθαρίζετε δεν πρέπει να χρησιµοποιείτε πολύ νερό όπως επίσης να αποφεύγετε και το πολύ συχνό σφουγγάρισµα.

Χρήσιµες συµβουλές
• Στο σφουγγάρισµα αποφύγετε το χλώριο γιατί λόγω της δραστικότητάς του καταστρέφει όλα τα πατώµατα εκτός από τα laminate.
• Το ζεστό νερό µπορεί να καθαρίζει καλύτερα, όµως σε συνδυασµό µε τα απορρυπαντικά αφήνει στα πατώµατα θαµπάδα, γι’ αυτό γενικά είναι προτιµότερο το νερό να είναι κρύο.
• Επειδή πολλά πατώµατα µετά το σφουγγάρισµα γίνονται γλιστερά και επικίνδυνα, καλό είναι όχι µόνο να µην πατάµε µέχρι να στεγνώσουν αλλά και να τα περνάµε µε ένα στεγνό πανί, το οποίο µπορεί να προστατέψει και το πάτωµα από την έξτρα υγρασία.
• Χρησιµοποιείτε διαφορετική σφουγγαρίστρα για τα πατώµατα που καθαρίζονται µε απορρυπαντικό και διαφορετική για αυτά που καθαρίζονται µε γυαλιστικό.

Tip
Φροντίστε σε κάθε δωµάτιο που σφουγγαρίζετε να αλλάζετε νερό και απορρυπαντικό στον κουβά.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Με τη συνεργασία του Χαράλαµπου Πατήρη, ιδιοκτήτη Woodland
(Πηγή: myworld.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου